“Het scheelt klanten veel geld als je verduurzaming meteen meeneemt”

Hypotheekadviseur Ronald Ram van Eigen Huis Hypotheekadvies Zoetermeer krijgt wel eens klanten aan tafel die, een jaar nadat ze een woning aankochten, alsnog willen investeren in verduurzamende maatregelen. Beter hadden ze hun verduurzamingsplannen meteen bij het afsluiten van de hypotheek kunnen meenemen, benadrukt Ronald. “Het scheelt de klant doorgaans veel geld (bijvoorbeeld advieskosten) als hij verduurzaming meteen goed inregelt. Ik probeer het onderwerp daarom altijd mee te nemen in het hypotheekadviesgesprek.”

Natalie ter Schiphorst

Verduurzaming hoog op de agenda

De ene keer landt dat beter dan de andere, merkt Ronald. “Gelukkig zijn er steeds meer (toekomstige) huiseigenaren die duurzaamheid zelf al meenemen als factor in hun aankoopbeslissing. In de twintig jaar dat ik nu als hypotheekadviseur actief ben, is duurzaamheid sowieso steeds hoger op de agenda van huizenbezitters komen te staan. Dat is uiteraard goed nieuws voor het klimaat; hoe beter huizen geïsoleerd zijn, hoe meer energie we met zijn allen besparen. Bovendien investeer je zo op een hele directe manier in je woongenot én zorgt verduurzaming doorgaans voor een lagere energierekening.”

Financieren binnen de hypotheek: EBB en EBV

In lijn met de toegenomen maatschappelijk aandacht voor duurzaamheid, groeit ook het aantal mogelijkheden om verduurzaming te financieren. Zo is er het Energie Bespaar Budget (EBB). Hierbij leent de consument extra (maximaal 6 procent boven de waarde van de woning vóór uitvoering van de energiebesparende voorzieningen) en beslist hij of zij op een later moment welke duurzaamheidsvoorzieningen hij of zij precies wil (laten) uitvoeren.

Daarnaast is er het budget voor Energiebesparende Voorzieningen (EBV), een soortgelijke constructie voor huiseigenaren die wél al een vastomlijnder idee hebben van de maatregelen die ze willen doorvoeren.

Let op de effectiviteit

Zowel het EBB als het EBV is een aantrekkelijke manier voor woningeigenaren om hun verduurzamingsplannen te financieren, schetst Ronald. “Ik adviseer klanten wel altijd om nog eens goed te kijken naar hoe effectief hun plannen zijn. Je kunt je wel voornemen om voor duizenden euro’s zonnepanelen op je dak te leggen, maar als je huis niet goed geïsoleerd is, zet dat weinig zoden aan de dijk. Ik zeg daarom altijd: investeer éérst in basismaatregelen om energie binnen te houden, zoals dubbel glas en isolatie. En pas daarna in maatregelen om goedkope, duurzame energie binnen te krijgen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler.”

Daling woonlasten: afhankelijk van labelsprong

Hoe groter de labelsprong, hoe groter de opbrengst in termen van woonlasten, schetst Ronald. “De energierekening zal uiteraard lager uitvallen naarmate een woning beter geïsoleerd is. En verduurzaming kan er ook voor zorgen dat je woning in waarde stijgt. Daarbij geldt wel dat een labelsprong van G naar A de woningwaarde meer laat stijgen dan een sprong van bijvoorbeeld B naar A. Een labelsprong levert altijd geld op, maar puur qua woningwaarde heeft het niet altijd zin om zonnepanelen te leggen op een woning die al label A heeft. Dan moet je het als woningeigenaar echt doen voor het klimaat en/of een lagere energierekening.”

Rentekorting

Uiteraard zorgt ook rentekorting, via duurzame hypotheeklabels als Woonnu, voor lagere woonlasten. Ronald: “Hoeveel rentekorting onder de streep oplevert, hangt wel vaak af van de aanbieder en van de specifieke voorwaarden. Verstandig dus om hier met je klant goed naar te kijken. Ook hier geldt weer: hoe groter de labelsprong, hoe groter onder de streep het voordeel.”

Duurzaamheidsadvies op maat

Duurzaamheid is uiteindelijk een afweging die woningeigenaren zelf moeten maken. Een duurzaamheidsrapport kan helpen om goed inzicht te krijgen in de concrete opbrengsten van verduurzaming, vertelt Ronald. “Woonnu biedt hypotheekaanvragers de mogelijkheid om via duurzaamheidspartner Susteen een duurzaamheidsadvies op maat te laten opstellen. Een goede manier voor je klant om op voorhand inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor verduurzaming, de terugverdientijd en de globale opbrengsten. En voor jou als adviseur om zicht te krijgen op de totale financieringsbehoefte van je klant.”

Handige hulpmiddelen

Meer laagdrempelige hulpmiddelen zijn er ook. Zo wijst Ronald zijn klanten regelmatig op de Verduurzamingscheck. Die geeft binnen één minuut inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden voor iemands woning, inclusief informatie over de terugverdientijd van de benodigde investering. Ook maakt deze tool inzichtelijk hoe je klant profiteert van duurzaamheidskorting op de hypotheekrente vanaf energielabel B.

Goed idee

Al met al is verduurzamen vrijwel altijd een goed idee, benadrukt Ronald. “Het is dus zeker verstandig om je klanten hier op voorhand in mee te nemen, zodat ze niet te laat tot inzicht komen. Of, zoals ikzelf altijd zeg: uiteindelijk kun je altijd beter rente en aflossing betalen aan de bank dan de energieleverancier spekken.”

Meer weten?

Neem dan gerust contact op met Woonnu via (088) 670 65 40 of [email protected].

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.