Subsidies, een groen duwtje in de rug

Nederland heeft zich gecommitteerd aan het Klimaatakkoord. We willen en moeten duurzamer gaan leven. Ook onze huizen moeten energiezuiniger worden. Vanaf dit jaar heeft de Nederlandse overheid een nieuw energielabelsysteem ingevoerd om huiseigenaren te informeren over de energiezuinigheid van hun huis én huiseigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. De overheid moedigt verduurzamen van huizen aan met subsidies op duurzame maatregelen.

Natalie ter Schiphorst

Energiezuinig wonen is goed voor het milieu en je portemonnee: je bespaart op de energierekening en ontvangt van Woonnu een rentekorting. Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere subsidies. Maar hoe en wat is er precies mogelijk? In dit blog geven we je een kijkje in het subsidielandschap voor duurzame maatregelen à la 2021.

Wat is er veranderd t.o.v. vorig jaar?
Een nieuw jaar en dat betekent volle potjes (nieuwe) subsidies. Ten opzichte van 2020 zijn er een aantal wijzigingen. Zo is de SEEH-subsidie, de subsidie voor isolatiemaatregelen, komen te vervallen. Daar tegenover staat dat de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) ook beschikbaar is voor isolatiemaatregelen.

 

ISDE 2021: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De ISDE-subsidie is beschikbaar voor iedereen die een eigen koopwoning heeft en waarbij deze woning ook het hoofdverblijf is. Je maakt aanspraak op deze subsidie wanneer je investeert in een warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op het warmtenet of in een van de 5 typen isolatiemaatregelen. Je kunt subsidie aanvragen na installatie van deze maatregelen. 

 

Subsidie zonneboiler

De subsidie voor een zonneboiler ligt ongeveer tussen de € 600 en € 2.000. Een zonneboiler voor 4 personen kost gemiddeld € 3.000 en hier is een subsidie voor beschikbaar van ongeveer €1.000. Dit betekent een vergoeding van ruim 30% van de kosten. De exacte bedragen per type zonneboiler vind je terug op de lijst van het RVO.

Voorwaarden subsidie zonneboiler

  • De zonneboiler is een nieuw product
  • De zonneboiler is geïnstalleerd na 30 juni 2020
  • De zonneboiler wordt geïnstalleerd in een woning waar een omgevingsvergunning voor is aangevraagd vóór 1 juli 2018
  • De installatie wordt gedaan door een bouw- of installatiebedrijf
  • Het factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie kan je laten zien
  • Je hebt niet al eerder subsidie aangevraagd voor een zonneboiler
  • De aanvraag moet gedaan worden binnen 12 maanden na de installatie. Doe je de aanvraag tegelijk met een aanvraag voor een isolatiemaatregel? Dan kan je tot 12 maanden na de installatie van de eerste maatregel, dan wel de isolatiemaatregel dan wel de zonneboiler, subsidie aanvragen.

Meer informatie over de officiële voorwaarden en een stappenplan hoe je een aanvraag kunt indienen vind je hier.

 

Subsidie warmtepomp

De subsidie voor een warmtepomp begint bij € 500. De exacte hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp van 5kW krijg je € 1.500 tot € 1.800 subsidie, wat ongeveer 40% van de aankoopprijs is. De subsidie voor een volledige lucht/water-warmtepomp start bij € 1.100 en voor een bodem-warmtepomp bij € 2.500. Hoe hoger het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Wanneer je warmtepomp een A+ of A++ label heeft krijg je zelfs € 150 tot € 300 extra subsidie.

De RVO (Rjiksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft een lijst opgesteld met de warmtepompen waar subsidie voor mogelijk is, inclusief een indicatie van de subsidie. Staat jouw warmtepomp niet op de lijst? Stuur dan de productbeschrijving en technische documentatie mee met de subsidieaanvraag. De RVO controleert of je alsnog recht hebt op de subsidie.

Voorwaarden subsidie warmtepomp

  • De warmtepomp is een nieuw product
  • De warmtepomp is geïnstalleerd na 30 juni 2020
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd in een woning waar een omgevingsvergunning voor is aangevraagd vóór 1 juli 2018
  • De installatie wordt gedaan door een bouw- of installatiebedrijf
  • Het factuur en betaalbewijs van de aanschaf en installatie kan je laten zien
  • Je hebt niet al eerder subsidie aangevraagd voor een warmtepomp
  • De aanvraag moet gedaan worden binnen 12 maanden na de installatie. Doe je de aanvraag tegelijk met een aanvraag voor een isolatiemaatregel? Dan kan je tot 12 maanden na de installatie van de eerste maatregel, dan wel de isolatiemaatregel dan wel de warmtepomp, subsidie aanvragen.

Meer informatie over de officiële voorwaarden en een stappenplan hoe je een aanvraag kunt indienen vind je hier.

 

Subsidie aansluiting warmtenet

Sinds dit jaar is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor een aansluiting op het warmtenet. De subsidie voor een aansluiting bedraagt € 3.325.

Voorwaarden subsidie aansluiting warmtenet

  • Een warmteleverancier realiseert de aansluiting
  • De aansluiting is gedaan na 1 januari 2021 en voordat je de subsidieaanvraag doet
  • Je hebt een bewijs dat je van het aardgas bent afgesloten. Vraag dit bewijs aan bij je netbeheerder.
  • Je hebt een overeenkomst met een warmteleverancier
  • Je gasmeter wordt verwijderd en je bent afgesloten van het gasnet
  • Er is nog niet eerder subsidie verstrekt voor de aansluiting van je woning op het warmtenet
  • De aanvraag moet gedaan worden binnen 12 maanden na de aansluiting op het warmtenet. Doe je de aanvraag tegelijk met een aanvraag voor een isolatiemaatregel? Dan kan je tot 12 maanden na de installatie van de eerste maatregel, dan wel de isolatiemaatregel dan wel de aansluiting op het warmtenet, subsidie aanvragen.

Meer informatie over de officiële voorwaarden en een stappenplan hoe je een aanvraag kunt indienen vind je hier.

 

Subsidie isolatiemaatregelen

Isolatiemaatregelen worden sinds 4 januari 2021 ook gesubsidieerd met de ISDE-subsidie. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatiemaatregelen moet je binnen één jaar 2 delen van je huis isoleren: dak, vloer, buitenmuren of ramen. Of je combineert één isolatiemaatregel met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.

Voor welke isolatiemaatregelen is er subsidie beschikbaar?

Er zijn vijf maatregelen waar je subsidie voor kunt aanvragen:

  • Vloerisolatie of bodemisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie of zoldervloer
  • HR++ glas of triple glas, kozijnpaneel of isoleren deur
  • Isolatie van de buitenmuur met een voorzetwand aan de binnenkant of isolatie vanaf de buitenkant

Voorwaarden subsidie isolatiemaatregelen

  • 1 isolatiemaatregel moet altijd gecombineerd worden met tenminste 1 andere maatregel. Dat kan een ander type isolatiemaatregel zijn of een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
  • Je moet voldoen aan de minimale aantal m² van een type isolatiemaatregel. Meer informatie in de tabel hieronder.
  • Bij HR++ glas of triple glas moet het bestaand glas vervangen.
  • Voor triple glas is het verplicht om ook de kozijnen te vervangen voor isolerende kozijnen.
  • De uitvoering moet worden gedaan door een bouw- of installatiebedrijf.
  • Wordt er PUR of PIR gebruikt voor vloer- of bodemisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  • Er is nog niet eerder subsidie verstrekt voor hetzelfde type isolatiemaatregel.
  • De aanvraag moet gedaan worden binnen 12 maanden na het aanbrengen of de installatie van de eerste (isolatie)maatregel.

Meer informatie over de officiële voorwaarden en een stappenplan hoe je een aanvraag kunt indienen vind je hier.

 

Hoe werkt de subsidie voor isolatiemaatregelen?

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type isolatiemaatregel. Per isolatiemaatregel geldt een minimum en maximum oppervlak en een minimale isolatiewaarde waar het aan moet voldoen.

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

Subsidiebedrag per m2

Minimale vereiste m2

Maximale m2

Maximale Rd-waarde [m2K/W]

Gevelisolatie

€ 25

15

170

3,5

Spouwmuurisolatie

€ 5

15

170

1,1

Dakisolatie

€ 20

25

200

3,5

Zolder/vlieringvloer

€ 5

25

130

3,5

Vloerisolatie

€ 7

25

130

3,5

Bodemisolatie evt. i.c.m. vloerisolatie

€ 4

25

130

3,5

Subsidiebedragen en isolatiewaardes

Subsidiebedrag per m2

Minimale vereiste m2

Maximale m2

Maximale Rd-waarde [m2K/W]

HR++ glas

€ 35

10

45

1,2

Kozijnpanelen

€ 15

1,2

Isolerende deuren

€ 35

1,5

Triple-glas

€ 100

10

45

0,7

Kozijnpanelen

€ 75

0,7

Isolerende deuren

€ 100

1,0

Wat betekent dit voor het huis van je klant?

Veel bedragen en waardes, maar wat betekent dit nou concreet? Om je een idee te geven wat dit betekent voor verschillende type woningen, heeft Milieu Centraal een indicatie van de subsidie berekend. Zo krijgen jij en je je klant een beter beeld van de (subsidie)bedragen die passen bij het (toekomstig) huis je klant.

 

Subsidie aanvragen

De subsidie vraag je altijd aan nadat je de maatregelen hebt laten uitvoeren. Zorg wel dat je dit binnen 12 maanden na de uitvoering doet. Het aanvragen van de subsidie gaat via het E-loket van de RVO. De RVO heeft een handig stappenplan opgesteld zodat je precies weet wat je nodig hebt en wat je kunt verwachten. Houdt in ieder geval je DigiD en de bewijzen van de uitvoering van de maatregel bij de hand.
Na de subsidieaanvraag ontvang je een ontvangstbevestiging van de RVO per e-mail. Binnen 13 weken wordt per post duidelijk of de subsidie is toegekend.

Benieuwd naar de energiebesparende mogelijkheden in jouw woning?

Wij willen graag dat duurzaam en comfortabel wonen voor iedereen mogelijk is. Dat gunnen wij je, want het zorgt niet alleen voor meer woongenot, het verlaagt ook je energierekening en het is beter voor het milieu. Benieuwd wat jij aan jouw huis kunt verduurzamen voor optimaal wooncomfort? Doe dan snel onze verduurzamingscheck! Onze verduurzamingspartner Susteen brengt de maatregelen voor jouw huis in kaart, kan de maatregelen ook uitvoeren en kan je helpen met het aanvragen van subsidies.

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Powerly, een initiatief van Nationale-Nederlanden.

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.